NEGATIEVE OPMERKINGEN OVER VEGETARIËRS?

calf-362170_1280.jpg

Vandaag wil ik even wat met jullie delen. Al ruim een jaar eet ik bewust geen vlees meer, mocht je willen weten waarom, dan kan je dit hier lezen. Daar wil ik het vandaag niet over hebben. Wel wil ik het hebben over de vele opmerkingen die ik krijg omdat ik geen vlees eet. Het is in mijn ogen bizar hoeveel mensen het nodig vinden om een lelijke opmerking te maken over mijn eetgewoontes. Hallo, ik val jouw bordje toch ook niet aan?   

IK VEROORDEEL JOU TOCH NIET?

Wat is echt bijzonder vind is hoe vijandig mensen kunnen reageren als ik vertel dat ik geen vlees eet. Eerlijk waar, sommige mensen gaan meteen vol in de verdediging. Mag ik je even duidelijk maken dat het mij echt niet kan schelen wat jouw eetgewoontes zijn? Ik ben grote voorstander van geen tot minder vlees eten en vooral ook het ontwikkelen en behouden van een gezond eetpatroon, maar ik zal iemand hier nooit op afvallen of veroordelen.

Toen ik laatst aan iemand vertelde dat ik nog wel eens vis eet, maar ik daar uiteindelijk ook wel mee zou willen stoppen riep iemand letterlijk de woorden "Nou ook lekker hypocriet van je!" Pardon? "Ja, want als je geen vlees meer eet moet je ook stoppen met het eten van vis en andere dierlijke producten". Moet? Nogmaals, pardon? Van wie moet ik dat dan precies? Van jou, omdat je mij anders hypocriet vindt? Juist.

vegetarisch

Terwijl dit artikel al ingepland stond om te posten kwam ik via Kim het artikel 'Waarom we ons ergeren aan vegetariërs" tegen. Best toepasselijk. Ook Claire schreef over haar bevindingen. Is het toeval om te lezen dat meerdere mensen die geen vlees eten hier dus mee te maken hebben? Bedrock schreef hierover en gaf een duidelijke uitleg waarom sommige mensen zo negatief kunnen reageren, ik citeer.

“Omdat er geen richtlijnen voor zijn, vergelijken we ons maar met andere mensen,” vertelt Cramwinckel.

Als jij dan net je broodje rosbief naar binnen zit te werken terwijl je buurman vertelt waarom hij géén vlees eet, doet dat iets met ons. Opeens steek jij met je goede bedoelingen moreel gezien wat schraal af bij die ander. We voelen ons bedreigd door het morele gedrag van de ander. En daarom reageren we soms zo negatief. - Bedrock.

DE GROOTSTE ONZIN.

Ja, zo noem ik het maar even. Ik hoor werkelijk de grootste onzin uit mensen hun mond komen wanneer ze hun (ongevraagde) mening uiten over mijn eetgewoontes. Niet om iemand te beledigen, dat zou ik nooit willen doen, maar come on people. Toen ik laatst een beetje grieperig was zei een collega tegen mij "Ja daar heb je het al, dat krijg je ervan als je geen vlees eet". Ik vond deze opmerking zo dom, dat ik gewoon eventjes niks te zeggen had.

Ook nog zoiets grappigs, mensen die mij 'pesten' omdat ik iets niet mag eten. "Oh, dit mag jij lekker niet". Vooral dat woordje "lekker" ook. Volgens mij vergeet men dan even dat ik best een hele kinderboerderij aan dieren zou mogen opeten, maar ik ervoor kies om dit niet te doen, omdat ik dit niet WIL. Dus dat "Haha, mag jij niet" heeft echt heel weinig effect hoor.

Eigenlijk is het best wel grappig dus ik zal nog een aantal van deze mooie opmerkingen met jullie delen. "Maar als je geen vlees meer eet dan kan je echt niks meer eten toch?" Nee klopt, ik eet al ruim een jaar geen vlees meer, maar here I am, still alive, it's a miracle! Of de ondertussen al ontelbare keren dat iemand aan mij vroeg "Maar eet je dan wel kip? Zucht, moet ik iedereen nou elke keer gaan uitleggen dat kippen dieren zijn? Nee toch, alsjeblieft, volgens mij leren we dat echt al op het kinderdagverblijf. And the list goes on and on.

vegetarisch

STEEK JE KOP NIET IN HET ZAND

Waar ik in geloof hoeft niet de waarheid te zijn en hetzelfde geldt voor de normen en waarden van een ander. Wat ik wel heel erg stimuleer is om open te staan voor wat er om je heen gebeurt en niet je 'kop in het zand te steken'. Dat dieren in de vleesindustrie over het algemeen geen vrij en goed (tot vreselijk) leven leiden kan je met een snelle zoekactie via Google heel makkelijk lezen en dat het verstandig is om allemaal wat groener te leven om zo het milieu en de natuur een beetje te kunnen redden is ook geen geheim. Wat jij met deze informatie doet is he-le-maal jouw zaak, maar ik denk dat het geen kwaad kan om ons hier wat meer in te verdiepen.

Nogmaals dit is niet om iemand voor het hoofd te stoten, maar wie weet zet het je wel aan het denken. Ik ben wel echt benieuwd of andere hier ook wel eens tegenaan lopen en hoe jullie hier op reageren?

Laten we elkaar vooral blijven respecteren, ook als het om eetgewoontes gaan.

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook? Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

     Signature