Orthomoleculaire voeding

57098__healthy-food_p.jpg

"Orthomoleculaire wat?" Ik merk vaak dat veel mensen bij het begrip 'Orthomoleculaire voeding' geen duidelijk beeld hebben en aangezien ik ook van mijn lezers hier vragen over krijg leek het mij leuk om hier even wat meer aandacht aan te besteden. Momenteel volg ik namelijk de opleiding Orthomoleculaire voeding en wil hierna nog de specialisatie Orthomoleculaire voeding voor kinderen gaan volgen. Maar even terug naar de basis.. Wat houdt dit mooie woord nou eigenlijk in?

In de orthomoleculaire geneeskunde wordt ernaar gestreefd om het lichaam te voorzien van alle nodige bouwstoffen (in de juiste hoeveelheden en combinaties) om er zo voor te zorgen dat iemand optimaal kan functioneren. Het is dus goed voor jezelf zorgen en weten welke voedingsstoffen van belang zijn om zo een gezond orthomoleculair voedingspatroon op te bouwen. Hierbij wordt er niet alleen gekeken naar gewicht, ookal houdt menig mens hier veel mee bezig. Dat is ook niet gek, want we worden overspoeld met informatie over het vermijden van suikers en het volgen van koolhydraatarme diëten. Maar waarom denkt niemand aan het immuunsysteem, de darmflora of een goed hormonaal balans? Dit zijn namelijk hele belangrijke elementen van ons lichaam en ook hier zouden wij aandacht voor moeten hebben. Een goed gezond lichaam begint tenslotte van binnenuit.

Veel van de voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft halen wij uit voedsel, toch is het bijna onmogelijk om al deze belangrijke stoffen via deze weg binnen te krijgen. Onze voeding is tegenwoordig in veel gevallen namelijk zo bewerkt dat de gezonde factor hiervan soms sterk in zijn waarde is gedaald. Zo zijn er veel speciale voedingssupplement ontwikkelt die ervoor zorgen dat men net even die extra vitamines, mineralen, enzymen, vetzuren of bijvoorbeeld aminozuren binnen krijgen. Stuk voor stuk zijn dit de bouwstoffen van ons lichaam en dus allemaal ook essentieel voor een gezond, energie-rijk en vitaal lichaam. Vrouwen die zwanger willen worden krijgen bijvoorbeeld steeds vaker het advies om extra foliumzuur te slikken om zo de gezondheid van hun ongeboren kindje te bevorderen. En op diezelfde manier zijn er nog veel meer supplementen die steeds vaker worden aangeraden.

Door mij te verdiepen in de Orthomoleculaire voedingsleer doe ik kennis op van de juiste voedingselementen en voedingscombinaties. Welke voedingsbronnen belangrijk zijn voor mijn lichaam en hoe ik met dit eetpatroon gelukkig, gezond, vol energie kan leven met het lichaam waar ik tevreden over ben.

Door het schrijven op Healthy Wanderlust wil ik zoveel mogelijk kennis hierover met jullie delen en uiteindelijk ook goed advies kunnen geven. Mochten jullie nog vragen hebben over dit onderwerp, stel deze dan gerust. Er is namelijk nog zoveel meer te vertellen!

Liefs, Merel