BALANS IN JE LEVEN – HOE DOE JE DIT?

Balans in je leven | Hoe doe je dit? | Tips van Healthy Wanderlust

Denk je hier wel eens bewust over na? Hoeveel verplichtingen, sociale contacten, wensen, afspraken en doelen proberen wij eigenlijk wel niet vast te houden en te onderhouden? Naar mate we ouder worden wordt ons leven vaak alleen maar drukker en tegelijkertijd proberen we alles gewoon nog in dezelfde uren te proppen. De vele sociale contacten die je tijdens elke studie en werkplek opdoet probeer je gewoon te blijven onderhouden, we doen aan sport, we werken, we hebben een huishouden, kinderen of familie waar we voor moeten zorgen, hobby’s en je kan zelf vast nog wel wat dingen bedenken he? Hoe zorg je voor meer balans in je leven?


BALANS IN JE LEVEN – LOSLATEN & VASTHOUDEN

Ik weet niet of je dit herkend, maar ik ben bijvoorbeeld echt heel goed in het ‘vasthouden’. Alles wil ik doen, iedereen wil ik blijven zien, mijn doelen wil ik behalen en ga zo maar door. Terwijl ik tegelijkertijd daardoor ook minder tijd heb voor de dingen die ik echt graag wil doen en de rust waar ik behoefte aan heb. Resultaat: een vicieuze cirkeltje van te druk en te weinig tijd.

HET VICIEUZE ‘TE DRUK’ CIRKELTJE DOORBREKEN

En dat gaat anders, heb ik besloten. Maar hoe doe jij (ik) dit? Hoe zorg je voor meer balans in je leven?

HOE LAAT JE LOS?

Ik wil kiezen voor mezelf, het klinkt misschien heel egocentrisch allemaal, maar zo zie ik dit niet en zo zou jij dit ook niet moeten zien. Nee, laten we vooral dingen doen waar we blij van worden, niet zo streng voor onszelf zijn, keuzes maken en prioriteiten stellen (ook als andere dit niet begrijpen of begrip voor hebben).

 1. Schrijf voor jezelf op wat jij echt leuk vindt om te doen en wat jij belangrijk vindt.
 2. Waarschijnlijk is het lijstje met alles wat jij momenteel van jezelf moet en wat je allemaal doet veel langer, tijd om te schrappen dus en prioriteiten te stellen.
 3. Jij moet de keuze maken zodat jij jouw leven kan indelen zoals jij dat wil! Het balans tussen vasthouden en loslaten zal je echt meer rust brengen.

Vind je dit nou lastig? Helemaal begrijpelijk. Dan heb ik hieronder 3 belangrijke zinnen opgeschreven die je hier bij kunnen helpen. Herhaal dit voor jezelf wanneer je in situaties terecht komt waarin je moeite hebt met het maken van deze keuzes.

– ‘Nee’ antwoord geven is ook oké. – Je kan nooit de hele wereld tevreden houden, probeer dit ook niet. – De relatie met jezelf is net zo belangrijk als de relatie met andere.

MIND: WAT BETEKEND BALANS IN JE LEVEN VOOR JOU?

Het leven staat nooit stil en ook jouw mind en ontwikkeling staan nooit stil. Dit betekend dat ook jouw behoeftes kunnen veranderen, jouw ritme kan veranderen en je op termijn waarschijnlijk weer andere doelen wil bereiken. Wat in januari dit jaar balans voor jou betekend hoeft niet hetzelfde te zijn aan het einde van dit jaar. Neem daarom af en toe de tijd om jezelf af te vragen waar je gelukkig van wordt? Hoe wil jij je tijd het liefste indelen en wat betekend balans op dit moment dus voor jou?

Bereken ook ongeveer hoeveel tijd je overal aan wil besteden en hoeveel tijd je dan nog overhoudt aan me-time.Sterker nog me-time zou één van jouw prioriteiten moeten zijn op dit lijstje! Ben je tevreden met deze berekening? Dan zou ik zeggen; ENJOY! Kijk hoe dit bevalt en pas eventueel jouw kijk hierop aan.

Balans in je leven zorgt ervoor dat je jouw leven kan leiden op de manier die jij graag wil en het gevoel van ‘geleefd’ worden tegengaat.


Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?

5 thoughts on “BALANS IN JE LEVEN – HOE DOE JE DIT?

 1. Roos says:

  Wat een mooi stukje en een ontzettend fijn doel. Ik merk dat ik het de afgelopen anderhalf jaar ook steeds drukker heb gekregen. Er is zo veel wat ik leuk vind om te doen en zo veel mensen waarvan ik het belangrijk vind om ze te blijven zien. Misschien goed om dit ook als doel te nemen voor januari, Me-time zit er voor mij bijna niet in namelijk..

  • Merel Teunis says:

   Dankjewel Roos! Denk dat het een heel mooi doel is voor jezelf. Al is het natuurlijk ook ontzettend fijn dat je zoveel leuke dingen doet en zoveel fijne mensen om je heen hebt! 😉 Liefs, Merel

 2. evelien says:

  Wauw wat een super leuk en mooi geschreven artikel, balans ja wat houdt dat in inderdaad. Voor mij tussen de drukke dingen zoals school, sport sociale contacten etc dat momentje ontspannen vinden. En niet helemaal gaar aan het eind van een maand zijn. Maar dit eerder aanvoelen en echt de tijd voor jezelf te nemen om dit te voorkomen. <3Liefs,
  Evelien

  • Merel Teunis says:

   Hi Evelien, dankjewel! Jij zegt dat ook heel mooi, het is inderdaad een kunst om dit goed aan te vullen en optijd voor dit balans te zorgen 🙂 Gelukkig kunnen we hiermee oefenen door wat vaker bewust na te denken over deze momenten. Fijne dag nog! Liefs, Merel

Comments are closed.