GEZONDE PRODUCTEN OM ALTIJD IN HUIS TE HEBBEN

Ik zeg wel vaker: een goede voorbereiding is het halve werk en zo zou je de inhoud van jouw keukenkastjes en koelkast ook moeten bekijken. Vandaag deel ik mijn favoriete gezonde producten / ingrediënten die ik altijd in huis heb en vaak ook langer houdbaar zijn. Een goede voorraad in huis is altijd handig! Zo grijp je nooit mis en kan je zelfs met slechts een aantal producten een gezonde maaltijd koken. Klaar om boodschappen te doen? Laten we snel beginnen. 


GEZONDE INGREDIËNTEN IN DE KOELKAST VAN EEN 'FOODIE'

Jullie vragen mij best vaak wat ik ALTIJD in huis heb en vandaag deel ik weer wat keukengeheimen met jullie. Door deze producten altijd in huis te hebben is het nooit, maar dan ook nooit, moeilijk om een makkelijke en gezonde maaltijd op tafel te toveren. Benieuwd wat er ALTIJD in mijn winkelmandje zit?

TIP NUMMER #1:

Zorg ervoor dat jouw keukenkastjes en koelkast gevuld zijn met een aantal gezonde ingrediënten / producten die langer houdbaar zijn. Hierdoor kan je een voorraadje opbouwen en tijdens het koken aanvullen met verse producten. Een goed balans in je maaltijden is altijd een goed idee! Mocht je nog inspiratie op willen doen voor jouw volgende weekmenu gebruik dan het Healthy Wanderlust Boodschappenlijstje als inspiratiebron. Laten we snel verder gaan!

Gezonde ingrediënten om altijd in huis te hebben

1. HAVERMOUT

De basis van een goed ontbijtje, een bananenbrood (probeer deze vegan chocolade variant eens, you will love it!) of verwerk het in een smoothie. Zo heb je altijd de basis in huis om de dag goed te starten met een vullend ontbijt of om een verantwoorde snack mee te bakken. Havermout zit vol voedingsvezels en hier is jouw lichaam natuurlijk blij mee. Kies altijd voor pure havermout zonder toegevoegde suikers etc. 

2. PEULVRUCHTEN

Bonen, linzen of kikkererwten, hier kan je altijd een voorraadje van in huis hebben. Peulvruchten zitten vaak vol eiwitten en andere voedingsstoffen en kunnen goed verwerkt worden in veel verschillende gerechten. Verwerk peulvruchten bijvoorbeeld in een volkoren wrap of in een vullende salade met gegrilde groente. 

3. VOLKOREN PASTA 

Pasta is voor veel mensen dé makkelijke maaltijd na een lange dag. Terecht, want vaak heb je een pasta-tje zo klaar gemaakt en het vult ook nog eens lekker. Zorg er daarom voor dat je altijd een voorraadje volkoren pasta in huis hebt. Door volkoren producten te kiezen zorg je ervoor dat je meer vezels binnen krijgt en kiest voor goede koolhydraten. Hierdoor schommelt je bloedsuiker minder en behoud je langer een verzadigd gevoel. 

4. NOTEN EN ZADEN

Een voorraadje ongebrande noten als gezonde snack voor tussendoor (gezonde vetten!) of om in verschillende bakrecepten te verwerken, maar ook chiazaad, lijnzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten heb ik altijd in huis. Noten en zaden kunnen niet alleen je ontbijt verrijken, maar passen ook goed bij verschillende soorten salades of als topping van een goede maaltijd soep. 

5. QUINOA en VOLKOREN COUSCOUS 

Ik weet dat er mensen zijn die een beetje quinoa-moe zijn (na de hele quinoa als superfood hype), maar toch is mijn quinoa pot altijd goed gevuld. Net zo goed gevuld is mijn volkoren couscous pot trouwens. Deze (voornamelijk) koolhydraat bronnen kunnen de basis vormen van zo ontzettend veel gerechten en combineren heel goed samen met allerlei verschillende ingrediënten. 

6. KRUIDEN

You got to love spices! Mijn keukenkastje is echt volgepropt met veel verschillende pure kruiden en gezonde kruidenmengsels (kies bijvoorbeeld voor de kruiden van Gypsy Spices!) en hiermee lukt het mij elke keer weer om een gerecht lekker en smaakvol te maken. Met gedroogde kruiden kan je alle kanten op en creëer je steeds opnieuw unieke smaken. 

Mijn favoriete kruiden zijn bijvoorbeeld: kaneel, zoete paprika poeder, gemberpoeder, kurkuma (ook lekker voor in de thee!), rozemarijn, dille, tijm of een mix van Mexicaanse kruiden!

7. KOKOS- EN OLIJFOLIE, TAHINI EN SESAMOLIE

Uiteraard is het altijd handig om de basis in huis te hebben om mee te bakken of om een lekkere dressing mee te maken. Voor bakken gebruik ik altijd kokos- en/of olijfolie (kies altijd voor goede kwaliteit zodat de olie ook goede voedingsstoffen bevat) en voor het marineren van ingrediënten of het klaarmaken van een lekkere dressing. Zie hier bijvoorbeeld mijn favoriete marinade voor garnalen of hoe ik het liefste tofu marineer. 

8. BEVROREN FRUIT EN GROENTE 

Ik weet dat er over het algemeen veel mixed opinions zijn over bevroren groente- en fruit. De één is ervan overtuigd dat dit helemaal niet gezond is en de ander zweert erbij. Nu moet ik eerlijk toegeven; ik ben op dit gebied totaal geen expert. Wel weet ik dat de kwaliteit van de bevroren producten afhangt van de manier waarop het bevriezen heeft plaatsgevonden. Al deze weetjes aside zijn bevroren producten soms echt dé uitkomst voor een makkelijke en (relatief) gezonde maaltijd: beter bevroren groente dan geen groente toch?

Ookal geef ik altijd de voorkeur aan verse producten wij hebben (voor ontbijtjes) altijd bevroren fruit in de vriezer (blauwe bessen en frambozen) en ook bevroren doperwten, spruiten, spinazie en sperziebonen kunnen niet ontbreken. 


Ik hoop dat je iets hebt aan dit lijstje en dat het jou inspireert om jouw keukenkastjes en koelkast te vullen met gezonde ingrediënten en producten. 


Welke ingrediënten haal jij altijd in huis?

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook? 
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

 
Gezonde ingrediënten om altijd in huis te hebben