VEGETARISCHE CHILI SIN CARNE

Chili-sin-Carne-2.jpg

Vroeger was ik altijd al gek op mijn moeder haar chili con carne. Compleet met ananas, gesmolten kaas en gehakt. Nu ik geen vlees meer eet ben ik de keuken in gedoken en heb ik mijn eigen vegetarische recept bedacht, natuurlijk konden de stukjes ananas ook hier niet missen. Een beetje jeugdsentiment kan nooit kwaad toch?

De oorsprong van 'Chili con Carne'.

Chili con carne is een Spaans recept dat oorspronkelijk wordt gemaakt van vlees en chilipepers, in het Spaans betekend dit ook letterlijk chili met vlees. Chili sin carne betekent in het Spaans: chili zonder vlees, precies wat we vandaag op het menu hebben staan. Voor dit gerecht zijn veel varianten mogelijk, maar toch probeer ik het nog een beetje dicht bij het originele recept en de ouderwetse ingrediënten te houden. Om het gerecht ook kidsproof te houden heb ik geen te spicy ingrediënten toegevoegd, maar voel je vrij om dit zelf toe te voegen!


Ingrediënten: (voor 4 personen)

  • vegetarisch gehakt
  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 2 uien
  • 200 gram zwarte bonen
  • 150 gram linzen
  • 1 blikje tomaten puree
  • 2 blikken gepelde tomaten op tomaten sap
  • 100 ml water
  • 1 blikje ananas schijven (ik gebruikte ong. 4 schijven)
  • 150 ml kokosmelk
  • 2 tl cayenne kruiden
  • 3 tl (gerookte) paprika poeder
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • 0,5 tl kaneel
  • peper/zout
  • verse koriander

Bereidingswijze:

  1. Snij de ui en paprika's in kleine stukjes.
  2. Voeg dit toe aan een koekenpan met wat olijfolie en draai het vuur medium hoog. Voeg hier de cayenne kruiden, paprika poeder, komijnzaad en 0,5 tl kaneel aan toe en laat dit 5 minuutjes even rustig bakken.
  3. Voeg nu het vegetarische gehakt toe. Laat dit nog 3 minuutjes bakken voor je de zwarte bonen (uitgelekt!) en linzen toevoegt. Voeg nu wat gemalen peper en een goed snufje zout toe.
  4. Schep daarna de tomatenpuree en de inhoud van de blikjes gepelde tomaten in de pan en laat het geheel zo'n 20 minuten op een klein vuurtje zachtjes verder koken, maar giet eerst 100 ml water en 150 ml kokosmelk bij de chili.
  5. Op het laatst schep je de stukjes ananas door de chili heen. Mijn geheime ingrediënt, I love it! Voeg naar smaak nog wat kruiden toe of wat extra zout.
  6. Om het af te maken kan je natuurlijk lekker wat verse koriander aan de chili toevoegen!

Oh trouwens, weetje wat voor gerecht hier perfect bij past? Deze home made tortilla chips met verse guacamole. Natuurlijk ook lekker om in de chili te dippen. Het recept vind je hier!


EET SMAKELIJK!

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

 
kleiner.jpg