HELE BLOEMKOOL UIT DE OVEN

Hele bloemkool uit de oven | Vegetarisch recept | Healthy Wanderlust

Je hebt het vast al voorbij zien komen, de hele bloemkool uit de oven. Natuurlijk moest ik dat ook zelf proberen! Wat blijkt? Het is echt super simpel en makkelijk om te maken. Met het kruidenmengsel, waardoor de bloemkool een heerlijke smaak krijgt, kan je eindeloos variëren. Laten we snel aan de slag gaan!

IS EEN BLOEMKOOL UIT DE OVEN GEZOND?

Wist je dat sommige mensen de bloemkool zelfs als superfood zien? De bloemkool zit o.a. vol met vitamine C en bevat relatief veel calcium, wat ervoor zorgt dat deze groente dus goed is voor je botten. Shame one me, want over het algemeen laat ik deze witte groente gewoon in het schap in de supermarkt liggen. Al denk ik dat ik de bloemkool door recept wel vaker zal inslaan. Probeer nu ook de bloemkool uit de oven.

Let op: het recept is ontzettend makkelijk, maar de bereidingstijd in de oven is lang. Hou daar rekening mee!


Ingrediënten:

 • 1 hele bloemkool
 • 150 ml olijfolie
 • 2 tl mosterd
 • 2 tl zongedroogde tomaatjes
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 tl gedroogde tijm
 • 1 sjalotje
 • gemalen peper en een snufje zout

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Was de bloemkool goed en verwijder de bladeren. Laat eventjes uitleggen en opdrogen en plaats deze vervolgens in een ovenschaal.
 3. Besprenkel de bloemkool met wat olijfolie en gemalen peper en dek de ovenschaal af met aluminiumfolie.
 4. Plaats de ovenschaal vervolgens voor 1 uur in de oven.
 5. Mix in de tussentijd de olijfolie, mosterd, zongedroogde tomaatjes, knoflook, tijm, sjalot en een snufje peper en zout met elkaar in de keukenmachine tot een kruidige massa.
 6. Haal de bloemkool uit de oven na 45 minuten en giet het kruidenmengsel eroverheen. Wrijf dit voorzichtig (de bloemkool is heet!) goed (tussen de trosjes) in. Bedek de bloemkool weer met aluminiumfolie.
 7. Plaats de bloemkool voor 45 minuten terug in oven. Haal hierna de folie eraf een plaats de ovenschaal nog 10 minuten terug in de oven.
 8. TIP: prik met een mes of satéprikker in de bloemkool en controleer of de binnenkant van de bloemkool ook zacht is geworden, de bereidingstijd is afhankelijk van de grootte van de bloemkool. Plaats de ovenschaal anders nog wat langer terug de oven.
 9. ENJOY!

Heb jij wel eens een bloemkool uit de oven gemaakt?
Probeer nu ook het recept voor bloemkool couscous. Het recept vind je hier. 

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

5 thoughts on “HELE BLOEMKOOL UIT DE OVEN

  • Merel Teunis says:

   Leuk recept he? Zeker de moeite waard om te proberen, ik vond het echt heerlijk! Dit komt zeker vaker bij mij op tafel te staan 😉 Liefs

 1. sammie says:

  Ik heb het nog nooit eerder gezien of er over gehoord. Wij eten regelmatig bloemkool ook rauw dus dit wil ik ook zeker eens proberen. Jammer dat hij in het totaal alleen zo lang in de oven moet. Eerst een uur, dan weer 45 minuten en dan nog eens 10. Dat is voor ons doordeweeks al niet te doen.

 2. anita says:

  Ik heb het vandaag uitgeprobeerd, het is heerlijk…..maar opgepast….het was na 2,5 uur nog niet gasr, mijn tip snij de bloemkool gewoon in stukken want de smaak is heerlijk

  • Merel Teunis says:

   Goede tip Anita!!! Dankjewel voor het delen. Sterke groente he dat hij na zo’n lange tijd dan nog niet helemaal zacht is 😉 Fijn dat de smaak goed bevallen is! Fijne avond. Liefs, Merel

Comments are closed.