POMPOEN-CHOCOLADE CAKE

Pompoen-chocolade-cake.jpg

Misschien niet de combinatie waar een traditionele cake doorgaans van wordt gemaakt, maar wel een hele goede combinatie! Zoals jullie misschien weten ben ik dol op pompoen en verwerk ik dit in veel verschillende gerechten. Zo ook in deze gezondere versie van een chocolade cake. In veel zoetigheid zit helaas (de naam zegt het al) veel suiker verwerkt, iets wat ik liever zoveel mogelijk vermijd. Dat wil trouwens niet zeggen dat deze cake minder lekker is. Hij ziet er ook heel goed uit toch? I guess you should try it yourself!

CAKE ALS HEALTHY SNACK, JA ECHT!

Wat ik zo ideaal vind aan deze cake is dat hij rijk is aan gezonde voedingsstoffen. Pompoen bevat veel vitaminen en mineralen en is daarna rijk aan ijzer en de noten zorgen ervoor dat je goede vetten binnen krijg. Let er wel op dat je niet meteen de hele cake op eet, af en toe een plakje als snack is ook goed! De rauwe cacao poeder is natuurlijk een stuk gezonder om aan je gerechten toe te voegen dan kant- en klare chocolade die je laat smelten, hier zitten vaak een hoop suikers in verwerkt.

TIP: Mocht de cake nou een beetje te groot zijn, je kan de plakjes ook prima invriezen en daarna ontdooien wanneer jij er zin in hebt. Zo heb je altijd een lekkere snack in huis!


Benodigdheden:

  • 300 gram pompoen
  • 200 gram amandelmeel
  • 100 gram gemengde noten (breek in kleine stukjes)
  • 4 dadels
  • 2 el rauwe cacao poeder
  •  1 el choconibs (puur)
  • 50 gram pure chocolade (85%)
  • 2 tl agave siroop of kokosbloemsuiker
  • 100 ml amandelmelk
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 eieren
  • 2 tl kokosolie
  • 2 tl kaneel
  • snufje zout
Pompoen-Chocolade-cake-2.jpg

Bereidingswijze:

Voorbereiding:

  1. Verwarm de cake voor op 200 graden.
  2. Snij de pompoen verticaal doormidden en plaats deze in een ovenschaal.
  3. Verdeel hier ongeveer 2 tl kokosolie overheen, gevolgd door wat kaneel.
  4. Plaats de ovenschaal voor 45 minuten in de oven.
  5. Verwijder de pit uit de dadels en snij doormidden.
  6. Plaats in een kommetje met lauwwarm water en laat dit een tijdje weken.

Let's continue.

  1. Haal de pompoen uit de oven, verwijder de zaadjes en schep met een lepel al het vruchtvlees uit de schil.
  2. Verzamel dit in een kom, voeg hier de dadels aan toe (giet deze af) en de amandelmelk en mix dit met een staafmixer tot een glad geheel.
  3. Mix nu in een andere kom de amandelmeel, 70 gram gemengde noten (in stukjes, laat een klein beetje overvoor de topping), cacaopoeder, agave siroop/kokosbloemsuiker, bakpoeder en eieren tot een gladde massa.
  4. Voeg hier vervolgens de pompoen puree aan toe en meng dit goed met de rest van het beslag.
  5. Vet een cakeblik in met een beetje kokosolie en giet het beslag hierin.
  6. Plaats het blik nu voor ongeveer 50 tot 60 minuten in de oven op 180 graden.
  7. De cake mag nog best een beetje smeuïg zijn, maar prik met een saté prikker voor de zekerheid na 45 minuten even in de cake om te kijken of deze al gaar is. Blijft er nog teveel beslag op de prikker achter dan laat je de cake nog wat langer in de oven staan.
  8. Laat de cake even afkoelen en smelt in de tussentijd de chocolade au bain-marie.
  9. Giet de chocolade over de cake en verdeel de rest van de stukjes noot hier overheen.

Wist je dat je van veel soorten groente lekkere desserts of zoete snacks kan maken? Zo maakte ik een tijdje terug deze brownies van zwarte bonen en avocado. Bekijk de Healthy Wanderlust Kitchen video!

Op WomenToday vind je een artikel dat de moeite waard is om te bekijken als je net als mij gek bent op pompoen. Ze beschrijven in dit artikel namelijk nog meer andere heerlijke recepten waar je onze grote oranje vriend de pompoen voor nodig hebt. Go check it out! 


Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook? 
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

 
Liefs-Merel.png