VEGETARISCHE TEMPEH BURGER

Vegetarische tempeh burger

Zin in een nieuw soort burger? Dan heb ik een leuk receptje voor jou dit overigens helemaal vegetarisch én vegan is. De vegetarische tempeh burger. Heerlijk gekruid en rijk aan eiwitten, dus ook zeer geschikt als vleesvervanger. Laten we er niet veel woorden aan vuil maken, want ik vind dat je gewoon snel aan de slag moet met dit recept! Laat je mij wel even weten wat je ervan vindt? Succes! 


PROBEER DE VEGETARISCHE TEMPEH BURGER ZELF

Ik begin steeds enthousiaster over tempeh te worden. Je kan er zoveel verschillende gerechten mee maken! De smaak van tempeh kan je zelf steeds weer veranderen door te kiezen voor andere kruiden of marinade. Ideaal dus om tempeh in verschillende soorten gerechten te verwerken.

VEGETARISCHE EN VEGAN TEMPEH RECEPTEN

Aangezien ik een liefde voor dit product heb ontwikkeld kunnen jullie nog veel meer lekkere tempeh recepten op Healthy Wanderlust verwachten, maar mocht je alvast aan de gang willen dan kan ik je dit recept voor de boerenkool en pompoen salade met knapperige tempeh aanraden of deze wortel wraps gevuld met tempeh en bimiso so good!! Zullen we snel aan de slag gaan met het bereiden van de vegetarische tempeh burger?

INGREDIËNTEN:

  • 300 gram tempeh
  • 1/2 rode ui
  • 2 tl sesamzaadjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 á 3 tl sojasaus
  • 1 tl ketjap
  • 100 gram linzen
  • 150 gram zwarte bonen
  • 2 tl Mexicaanse kruiden
  • 1 tl paprika poeder
  • 5 zongedroogde tomaatjes
  • snufje peper en zout
  • volkoren broodjes
  • sla
  • 1 avocado

BEREIDINGSWIJZE:

  1. Snij de rode ui in kleine stukjes en fruit dit in een beetje olijfolie op een medium vuurtje voor 2 minuten. Voeg vervolgens de geperste teentjes knoflook toe en bak dit voor 2 minuten mee.
  2. Verkruimel de tempeh (ik gebruik deze rasp) en voeg dit toe aan de pan met ong. 6 el olijfolie. Bak dit goed door voor ongeveer 10 minuten en schep regelmatig alles door elkaar.
  3. Mix de sojasaus, ketjap, 1 el olijfolie, Mexicaanse kruiden, paprika poeder en een snufje peper door elkaar en giet dit over de tempeh heen (na 10 min bakken) en schep dit snel door elkaar. Bak dit nog 10 minuten door.
  4. Voeg de zwarte bonen, linzen, zongedroogde tomaatjes en 2 el olijfolie toe aan een keukenmachine en mix voor een minuut zodat alle ingrediënten goed gemixt zijn. Het is prima als er nog wat stukjes in zitten, maar het is wel de bedoeling dat het een zachte massa wordt.
    * Geen keukenmachine? Gebruik dan een ouderwetse stamppot stamper! 
  5. Schep de inhoud van de keukenmachine en de pan bij elkaar. Laat even afkoelen, voeg de sesamzaadjes toe en kneed dit vervolgens samen en door elkaar.
  6. Maak hier 6 burgers van (ong. 2 cm dik). Dit gaat het makkelijkste met natte handen.
  7. Verhit een koekenpan met wat olijfolie op een medium hoog vuurtje en bak de burgers voor ongeveer 5 minuten aan beide kanten. Pas op dat de burgers niet aanbranden.
    * Draai de burgers voorzichtig om zodat ze niet uit elkaar vallen. 
  8. Beleg de broodjes met de tempeh burger, sla, avocado en eventueel wat extra rode ui.
  9. ENJOY!
  10. Oh en deze burgers gaan natuurlijk perfect samen met knapperige zoete aardappel frietjes!

Neem vooral ook een kijkje naar het recept van deze lekkere paddenstoelen burgers.
Wat is jouw favoriete plantaardige burger?

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook? 
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!