VEGETARISCHE PREI STAMPPOT

Vegetarische prei stamppot | Lekker stamppot recept van Healthy Wanderlust

Say hello to a brand new recipe! De koudere maanden vragen om gerechten die hier perfect bij passen. Zo ook deze vegetarische prei stamppot. Compleet met vegetarische worst. Dit stamppot recept moet je zeker proberen, want het is naast onwijs makkelijk om te maken ook nog eens hartstikke lekker. Voor dit gerecht gebruiken we onder andere zoete aardappels en gemengde paddenstoelen wat de stamppot een unieke smaak geeft. Benieuwd? Lees snel verder.


VEGETARISCHE PREI STAMPPOT VAN ZOETE AARDAPPEL

Op de website van Healthy Wanderlust vind je inmiddels verschillende stamppot recepten. Je kan met de ouderwetse Hollandse stamppot natuurlijk ook alle kanten op. Kies voor gewone aardappels of zoete aardappels en maak gebruik van verschillende soorten groente. Neem ook vooral een kijkje naar het recept van de vegan / vegetarische hutspot met tempeh spekjes. Deze vegetarische prei stamppot is perfect voor wanneer je minder vlees wilt eten en natuurlijk past dit ook helemaal bij je als vegetariër. Laten we niet langer kletsen, maar lekker aan de slag gaan met deze heerlijke prei stamppot!

Ingrediënten: (voor 4 personen)

  • 1 kilo zoete aardappels
  • 2 x prei
  • 5 bosuitjes
  • 1/2 ui
  • 200 gram herfst paddenstoelen melange
  • 3 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 groente bouillon blokje
  • gemalen peper / zout
  • scheutje plantaardige room 
  • olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Schil de zoete aardappels en snij in kleinere stukken.
  2. Kook de zoete aardappel samen met het bouillon blokje voor ongeveer 12 min. De aardappels zijn gaar wanneer je met een vork hier makkelijk doorheen kan prikken.
  3. Snij in de tussentijd de gewassen prei, ui en bosuitjes in dunne reepjes en voeg dit samen met een scheutje olijfolie, de rozemarijn en tijm aan een ruime pan toe.
  4. Bak dit op medium hoog vuur voor 5 minuten. Roer regelmatig door.
  5. Voeg na deze 5 minuten de paddenstoelen toe en bak deze nog ongeveer 6 minuten mee. Check de verpakking om te zien hoeveel minuten baktijd er wordt aangegeven. 
  6. Voeg naar smaak wat zout en gemalen peper toe.
  7. Giet de aardappels af, maar zorg dat je het vocht opvangt!
  8. Stamp de zoete aardappels fijn en voeg hier een klein beetje van het kookwater aan toe. Dit zorgt ervoor dat de stamppot smeuïger wordt.
  9. Voeg hier vervolgens nog een klein scheutje plantaardige room aan toe.
  10. Schep hier vervolgens de gebakken prei, bosuitjes, ui en paddenstoelen doorheen. Verwijder de takjes tijm en rozemarijn.
  11. Proef of de vegetarische prei stamppot naar smaak is en voeg anders nog wat gemalen peper en/of zout toe.
  12. DINNER TIME!

Bekijk ook het recept van deze kleurrijke pompoen en koolraap stamppot.

LEES MEER