De zoete aardappel burger

veggie-burger-x.jpg

Ik denk dat een nieuwe hobby heb in de keuken! Vegetarische burgers, in menig restaurant is dit vaak al mijn eerste keuze, maar nu ben ik erachter gekomen dat je ook heel makkelijk je eigen versie hiervan gewoon in jouw eigen keuken kan maken. Dus hierbij: mijn 1ste versie van de Healthy Wanderlust Burger.Number 1! Gezond, verantwoord, lekker en vegetarisch. Benieuwd naar het recept? Lees dan vooral even verder.


Benodigdheden: 

  • 4 volkoren broodjes
  • 3 middelgrote zoete aardappels
  • 100 gram mais
  • 100 gram kidneybonen
  • 1/2 rood uitje
  • 1 aubergine
  • 2 avocado's
  • 2 tl crème fresh (optioneel, laat dit weg voor een vegan burger!) 
  • kerrie poeder
  • chili poeder
  • 1 groente bouillon blokje
  • 1 kopje basmati rijst
  • balsamico olie dressing
  • sla
  • peper/zout

Bereidingswijze: 

  1. Schil de zoete aardappelen en snij in kleine blokjes. Gooi deze in een grote pan en voeg wat water toe. Zorg ervoor dat het water niet hoger komt dan de helft van de zoete aardappels. Breng het water aan de kook en brokkel een bouillon brokje erboven en schep dit af en toe even goed door elkaar. Plaats een deksel op de pan en laat de aardappels op een rustig vuurtje langzaam gaar koken/stomen. Als je makkelijk met een vork in de aardappels kan prikken zijn ze gaar.
  2. Laat in de tussentijd de mais en bonen goed uitlekken en snij het uitje in kleine stukjes.
  3. Voeg alles bij elkaar in een kom.
  4. Voeg hier 2 tl kerriepoeder, 1 tl chili poeder en wat peper en zout aan toe. Schep dit goed voor elkaar.
  5. Snij de aubergine in dunne plakjes en besprenkel deze met wat peper en een klein beetje balsamico dressing. Laat dit even goed intrekken.
  6. Breng vervolgens wat water aan de kook en voeg hier het kopje met rijst aan toe. Kijk op de verpakking even hoelang je de rijst moet laten koken. (We hebben niet veel rijst nodig voor dit recept, maar het vult lekker en zorgt ervoor dat de burgers een structuur krijgen die goed stevig is.)
  7. De zoete aardappels zijn waarschijnlijk goed gaar nu en kunnen van het vuur af. Giet het overtollige water af en stamp de zoete aardappels fijn. Een paar grove stukjes is niet erg, maar de mooiste burgers krijg je als de puree goed fijn gestampt is.
  8. Voeg de mais, bonen en het gesnipperde uitje toe en roer alles goed door elkaar.
  9. Giet de rijst af en voeg deze ook toe aan het mengsel. Nu alles goed gemengd is kunnen we de burgers maken.
  10. Schep steeds ongeveer 2 eetlepels in je hand en maak hier een 4 mooi bolletjes van (mocht je meer overhouden, no worries, want je kan deze burgers echt prima invriezen!), druk deze vervolgens plat tot je een 'burger' krijgt van ongeveer 1,5 cm dik.
  11. Zet een pan op een middelhoog vuurtje en giet wat olie in de pan. Wanneer de pan goed heet is leg je de burgers erin. Keer de burgers om de 4 minuutjes steeds even om, net zolang tot ze een mooi bruin kleurtje krijgen en knapperig korstje hebben. Herhaal dit ongeveer 3 keer voor beide kanten.
  12. Gril de plakjes aubergine nu in een grillpan tot ze mooi goudbruin zijn. Plaats de broodjes als dit nodig is nu in de oven.
  13. Haal de broodjes na een paar minuten uit de oven en snij deze doormidden. Prak in een kommetje de avocado grof fijn en meng dit met 2 tl crème fresh en peper/zout. Breng dit aan op de onderkant van het broodje en beleg dit vervolgens met wat sla, hier bovenop kunnen de burgers en om het af te maken wat plakjes gegrilde aubergine. Bovenkantje erop en klaar!

Ik weet zeker dan ik binnenkort weer een nieuw Healthy Wanderlust Burger recept voor jullie heb! Fijn weekend.

Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

 
Liefs-Merel.png