DIT IS WAAROM JE GEWICHT SCHOMMELT – HET IS HEEL NORMAAL!

Gewicht schommelt | Dit is waarom dit heel normaal is!

Lieve lieve mensen, meiden en jongens, jij. Ik vind het nodig om hier een artikel aan te wijden. Soms baart het mij echt zorgen wat er in de media allemaal gezegd wordt over afvallen en een ‘gezond’ gewicht. Laatst kwam ik een artikel tegen waarin werd omschreven dat je door het volgen van dat dieet je (zelfs de kleinste!) gewichtsschommelingen kon tegengaan. Seriously? Ik ben ervan overtuigt dat veel mensen dit lezen meteen opslaan dat het schommelen van gewicht dus slecht is.¬†Tegen onder andere die gedachte van jou wil ik vandaag heel graag STOP zeggen en uitleggen waarom jouw gewicht schommelt. Waarom?¬†


GEWICHT SCHOMMELT – DE WEEGSCHAAL IS NET EEN VROUW

Inclusief haar moodswings. Ze weet soms gewoon echt niet wat ze wil. In ieder geval niet toen ik hier vroeger op stond. Tegenwoordig laat ik de weegschaal liever in een stoffige kast staan en focus ik mij absoluut niet meer op de cijfertjes die hierop kunnen verschijnen. Een gezond gewicht is voor mij zoveel meer dan een nummertje, maar als jij bezig bent met afvallen snap ik dat dit toch een handige tool is. Het is heel normaal dat jouw gewicht schommelt.

SCHOMMELEN IN GEWICHT IS NORMAAL

Van √©√©n dag snoepen kom je echt niet aan, geloof mij. Als jij over het algemeen een gezond eetpatroon hebt, waarbij de focus ligt op goed voor je lichaam zorgen en hierdoor een gezond gewicht hebben, ben je echt niet ‘fout’ bezig als je even wat anders eet dan je normaal zou doen.

Dat je de ene dag wat zwaarder bent dan de andere dag of andersom is ook heel normaal. Jouw gewicht schommelt en dit is goed te verklaren. Je hoeft dus niet meteen in paniek te raken als de weegschaal iets anders aangeeft. Het moment op de dag waarop je jezelf weegt kan bijvoorbeeld al een ander beeld geven.

  1. Je lichaam houdt vocht vast. Het lichaam bestaat natuurlijk voor een groot deel uit water. Er kunnen ook verschillende redenen zijn waarom jij af en toe wat meer vocht vasthoudt. Denk bijvoorbeeld aan warme dagen, na het eten van veel zoute gerechten en zelfs de menstruatie van een vrouw kan hier grote invloed op hebben.
  2. De hoeveelheid ontlasting in je lichaam. We eten en drinken gedurende de hele dag. Dit zorgt ervoor dat de inhoud van jouw maag, darmen en blaas per dag en per moment van de dag nog wel eens zou kunnen verschillen. Met als gevolg, een ander gewicht.
  3. Het moment van de dag waarop je weegt en waar je dit doet.Wanneer jij jezelf in de ochtend weegt is de kans groot dat je gewicht opeens anders is wanneer jij jezelf vervolgens in de avond ook weer weegt. Plaats jij vervolgens de weegschaal in een ander deel van je huis of op een andere ondergrond? Ook dit kan verschil maken. Tip: weeg jezelf in de ochtend (voor je gaat eten), zonder kleren aan en steeds op dezelfde plek. 

Realiseer je dus goed dat gewichtsschommelingen erbij horen. Je hoeft je hier vooral geen zorgen om te maken. Sowieso wil ik je adviseren om je meer te focussen op hoe jij je voelt en meer belang te hechten aan een gezonde levensstijl waarbij je goed voor je lichaam zorgt. Dat is volgens mij het aller belangrijkste!


Volgen jullie Healthy Wanderlust al op Facebook?
Gebruik #healthywanderlust als je één van mijn gerechten maakt, super leuk om te zien!

One thought on “DIT IS WAAROM JE GEWICHT SCHOMMELT – HET IS HEEL NORMAAL!

  1. Roos says:

    Heel fijn artikel Merel. Echt iets wat heel veel mensen zich niet beseffen. Ik heb zelf een klein beetje overgewicht, maar als ik mijn lichaam nu vergelijk met foto’s van een paar jaar geleden zie ik er gewoon veel gezonder en fitter uit. De weegschaal zegt dus inderdaad niet alles en ik probeer mij daar ook niet meer op te richten.

Comments are closed.