POSITIEF OMGAAN MET EEN OFF-DAY

Je hebt soms van die dagen. Een off-day. Die dagen waarop alles verkeerd lijkt te gaan, je er zelf niet uitziet (voor je gevoel) en waarop alles wat je probeert lijkt te mislukken. Vele zullen deze dag omschrijven als een ‘rotdag’. Netjes geformuleerd dus. Soms lijkt het zelfs alsof deze dagen alleen maar erger worden en automatisch voelen we de behoefte om hier tegenin te gaan of om ons hier enorm over op te winden, want deze dagen lijken ook altijd op het verkeerde moment te komen. Herkenbaar? Tegenwoordig ga ik heel anders om met deze rotdag om zo te voorkomen dat mijn dag steeds negatiever aanvoelt.


Waarom zijn we vaak nog harder voor onszelf op zo’n rotdag?

Ach, die heerlijke Nederlandse mentaliteit. Lekker nuchter en vooral je ‘niet zo aanstellen’. Hoe komt het toch dat we op zo’n rotdag alsnog zo hard voor onszelf zijn? Uit frustratie hebben we de neiging om gedurende deze dag op onszelf af te geven, want “iedereen heeft wel eens een rotdag” en “het hoort er gewoon bij” toch? We vinden ook vooral vaak dat we onszelf niet zo moeten aanstellen, maar tegelijkertijd voelen we ons alles behalve goed. Is het eigenlijk niet ontzettend krom dat we wanneer we een dag niet lekker in ons vel zitten we dan alsnog streng voor onszelf zijn? Misschien moeten we soms gewoon accepteren dat het leven niet altijd rozengeur en manenschijn is. Dat het soms prima is om even in je eigen holletje te kruipen en niet sociaal te zijn. De volgende dag schijnt waarschijnlijk wel weer de zon.

ZO GING IK VROEGER OM MET EEN OFF DAY

In het verleden kon ik ontzettend balen van zo’n dag en deze frustraties reageerde ik op mezelf af. Ik moest me niet zo aanstellen, beter mijn best doen en zelfs gedachtes als “je ziet er ook echt niet uit” gingen door mijn hoofd heen. Tegenwoordig sta ik mezelf een “off-day” gewoon toe, want ook deze dagen mogen er zijn. In plaats van gefrustreerd de dag door te gaan probeer ik nu anders om te gaan met vervelende momenten. Door juist iets liever voor mezelf te zijn op dit soort dagen merk ik dat deze dagen daardoor sneller weer een stuk positiever kunnen omdraaien. Omhels je dipje. 

Door te accepteren dat je even niet positief in het leven staat, dat de dag niet gaat zoals je graag zou willen en dat dit ook oké is. Je denkt nu misschien; “nee”, ik ga me toch echt niet overgeven aan dit gevoel?! Probeer het eens en ik kan je op het hart drukken dat dit zal opluchten. Zie het vooral niet als falen of als zwak zijn, maar als een andere manier om, om te gaan met zulke situaties.

Positief omgaan met een negatieve dag.

Dus, je hebt geaccepteerd dat dit niet jouw dag is en dat je niet zo lekker in je vel zit of dat je even niet zo happy bent met hoe AL je kleding staat vandaag (we al have those days as well…). Probeer nu eens te achterhalen waar je behoefte aan hebt en of alles wat van jezelf ‘moet’ vandaag ook daadwerkelijk vandaag moet. Kan dit niet ook morgen wanneer jouw interne zonnetje weer schijnt?  Door juist op deze mindere dagen wat beter voor jezelf te zorgen en te doen waar jij je beter door zal voelen zal je merken dat jouw off-day als sneeuw voor de zon zal verdwijnen.

  • Wees niet te streng voor jezelf; niet alles MOET vandaag en een rotdag hebben betekent niet meteen dat je nergens goed in bent.
  • Zwelg even lekker een momentje in zelfmedelijden als je daar behoefte aan hebt. Dit kan ook echt opluchten.
  • Doe vooral waar jij zin in hebt vandaag, waar je blij van wordt. Ook als dit (als de dag het toelaat) betekend dat je de halve dag onderuit op de bank onverstoord Netflix wil kijken.
  • Investeer in jezelf, want blijkbaar heb je het vandaag even extra nodig en dat is helemaal oké.

Ben jij vanaf nu ook wat liever voor jezelf wanneer je een rotdag hebt?
Pas één of meerdere van deze self-care momentjes toe om even extra goed voor jezelf te zorgen vandaag.


Hoe probeer jij positief om te gaan met een off-day?